Cena zlata

Cena zlata

Zlato, že lep čas in tudi v času recesije pomoje najbolj varna investicija. Cena zlata se je letos v dolarjih povzpela za 28% in tako je rekordne vrednosti, saj se trenutno drži nad 1.800 dolarjev za 31,1 grama oziroma trojsko unčo. Ker pa se bližamo koncu leta, bo zlato verjetno letošnje leto zaključilo z rastjo. To pomeni, da se bi podražilo že enajsto leto zapored! Če bo tako, bo to najdaljši zmagovalni pohod zlata v zadnjih devetih desetletjih.

Zanimivo je tudi, da po podatkih GFMS letos Evropske centralne banke za uskladitev ponudbe in povpraševanja na svetovnem trgu niso oz ne bodo prodale dogovorjene kvote pet sto ton zlata. Hkrati so na londonski borzi plemenitih kovin v poletnem času napovedale večje nakupe Brazilija in Kitajska, tako, da lahko pričakujemo še nadaljno rast cene zlata v drugi polovici letošnjega leta.

Graf, ki prikazuje rast cene zlata (klik na sliko za povečavo)

Če se bo pa cena zlata obdržala na rekordnih ravneh ali lahko pričakujemo padec cene zlata je zelo težko napovedati. Takšne napovedi so vedno zelo nehvaležne, lahko pa vseeno pogledamo dejavnike, ki vplivajo oz bi lahko vplivale na gibanje cene zlata. Zlato bi se lahko še podražilo, ker vlagatelji v njem vidijo varno zatočišče sploh v teh kriznih časih. Te namreč pretresajo evropska dolžniška kriza, nedavno znižanje bonitetne ocene ZDA, ohlajanje gospodarske rasti čez lužo in na stari celini, visoka brezposelnost in še mnogi drugi nevzpodbudni kazalci, ki med vlagatelji povzročajo skrbi.

Tiste, ki redno zanima cena zlata, je tukaj aplikacija za mobilnik iPhone, ki je brezplačna.