Kako doseči, da vam bo tašča “fauš”

Vzdrževana tla, ki jih vam ga bo zavidala vaša tašča

Včasih je veljalo, da položimo keramične ploščice predvsem zato, ker jih ni potebno vzdrževati. Tudi danes to še delno velja. A samo delno. Če jih ne vzdržujete, ploščice iz vseh znanih materialov, res zdržijo dolgo. Če jih vzdržujete pa še veliko dlje. In vedno znova delujejo kot nove.

Kako vzdrževati tla, da vedno delujejo kot nova?

Osnovno čiščenje poznamo. Voda, blago čistilno sredstvo in krpa. Sredstev za čiščenje tal iz ploščic je veliko in jih lahko kupite v vsaki samopostrežni trgovini. Vsa so pribljižno enako dobra a presežkov ne pričakujte. Za kaj več in bolje so potrebna namenska čistila. Cilj čistil je, da odstranijo umazanijo. A čistila za ploščice morajo tudi varovati le te. Še posebno če imate narejene iz naravnega kamna ali iz žgane in neemajlirane gline. Dobra čistila topiji umazanijo tudi v mikro luknjicah, ki so prisotne na ploščicah zato, da manj drsijo. Imajo pa še eno dobro lastnost. Preprečujejo, da se voda pri sušenju zbira v kapljice in tako pušča okrogla znamenja, ko se posuši.

Večja težava so ponavadi fuge. Poroznejši material, iz katerega so narejene, malce vpija vlago, umazanija pa ostaja na površini. S časom se ta tako vtisne v fugo, da je skoraj ni mogoče odstraniti. Uporabljamo agresivna čistila, kot je varekina ali kakšne kisline, ki pa lahko poškodujejo ploščice, gotovo pa fuge. Zato priporočamo uporabo namenskih čistil za fuge, ki so na voljo v dobrih prodajalnah s keramiko. Ta uspešno očistijo fuge a jih ne poškodujejo.

Za še boljšo vzdržljivost pa je priporočljivo ploščice zaščititi s sredstvi za impregniranje. Seveda tega ni potrebno pri vseh tipih a pri občutljivejših vas o tem pouči že trgovec oziroma polagalec ploščic. Tega se poslužujemo tudi v prostorih, ki so bolj obremenjeni. Hodniki, garaže, delavnice in prostori v katerih se uporabljajo soli, kisline in podobne snovi. Tudi zunaje ploščice je koristno občasno impregnirati, saj zaradi vplivov kislih padavin in močnega sonca potrebujejo dodatno zaščito.

Tudi krpa je dobila naslednico v mokro – suhem sesalcu. Z njim hkrati nanašamo tekočino in jo odsesavamo. S tem se izognemo flekom, ki radi ostajajo zaradi trde vode. A za dnevna čiščenja je krpa še vedno zakon.

Več koristnih nasvetov dobite na spodnji povezavi:

https://www.extraform.si/tinko-svetuje.html