Kako fizična lokacija vpliva na kakovost spletnega gostovanja

Svet postaja globalna vas in zato je spletno gostovanje oziroma gostovanje spletnih strani postalo vse bolj mednarodno. Dandanes nikakor ne velja, da izbiramo le med domačimi ponudniki spletnega gostovanja, ravno nasprotno. Spletno gostovanje je v modernem svetu namreč postalo zelo preprosto. Obstaja cela množica podjetij, ki ponujajo tovrstne storitve, tako pri nas kot tudi v tujini. Prav tako večina teh podjetij ponuja dovršene tehnične rešitve in s tem seveda tudi visoko kakovost spletnega gostovanja.

Internet je globalna mreža povezav, zato dejanska fizična lokacija posameznega uporabnika niti ni tako zelo pomembna. Do spletnih strani lahko dostopamo od praktično kjerkoli in kadarkoli. Podobno je s spletnim gostovanjem, saj lahko naše strani gostijo strežniki povsod po svetu – slovenski, ameriški, japonski ali indijski. Kakšne so torej sploh razlike v spletnih gostovanjih po svetu? In še pomembneje – kako najboljše izbrati lokacijo našega spletnega gostitelja?

Najpomembnejša razlika pri izbiri ponudnika gostovanja spletnih strani je na prvi pogled pogosto predvsem v ceni. Ponudniki spletnih gostovanj iz razvitejših držav so ponavadi dražji kot tisti v manj razvitih državah. Seveda je to odvisno tudi od standarda posamezne države; tako splošni stroški življenja na določeni lokaciji ponavadi vplivajo tudi na cene internetnih storitev. Stroški podjetij, ki ponujajo spletna gostovanja v manj razvitih državah, so ponavadi nižji kot stroški podjetij iz razvitega sveta, zato je lahko precej nižja tudi cena njihovih storitev spletnega gostovanja.

Seveda pa nizka cena spletnega gostovanja seveda nikakor ni vse. Najpomembnejši kriterij pri izbiri ponudnika gostovanja spletnih strani je in mora biti predvsem kakovost. Čeprav je razviti svet (navadno govorimo o ZDA in zahodni Evropi) včasih prepričljivo vodil v kakovosti svojih internetnih storitev, danes temu še zdaleč ni več več tako. Ponudniki spletnega gostovanja iz mnogih vzhodnih držav imajo dandanes enako tehnologijo in enako izobražene kadre kot tisti iz Zahoda. Sama kakovost storitve tako ponavadi sploh ni vprašljiva, kar pomeni, da nam lahko izbira ponudnika spletnega gostovanja iz druge države pomembno zniža stroške, ki jih bomo prisiljeni nameniti za gostovanje spletnih strani.