Kakšni so stroški začetne investicije in vgradnje toplotne črpalke?

Kakšni so stroški začetne investicije in vgradnje toplotne črpalke?

Splošno znano dejstvo je, da ima toplotna črpalka več prednosti pred drugimi oblikami ogrevanja. Najpomembnejša prednost je cenovna ugodnost, saj dajejo do štirikrat več toplote za isti denar, poleg tega pa jih lahko uporabljate celo leto za hlajenje, filtriranje zraka in razvlaževanje. Dodatna prednost je tudi, da so varne in preproste za uporabo. Za razliko od kaminov in grelcev oddajajo toploto nizke gostote, ki je prijazna otrokom in starejšim, toplotno črpalko pa lahko upravljate celo na daljavo, kar povečuje vaše udobje. Druga pomembna prednost pa je, da ne onesnažujejo ozračja z izgorevanjem in uporabljajo ozonu prijazna hladilna sredstva.

Če se vrnemo k stroškom vgradnje toplotne črpalke, naj vas razveselimo z dejstvom, da se pri opremljanju stavb s toplotnimi črpalkami izognemo številnim stroškom in posegom, ki so nujna stalnica pri drugih načinih ogrevanja, kot je na primer kurilnica, peč, skladiščni prostor za kurivo, prav tako ni stroškov nabave rezervoarja, izjemno dragih plinskih priključkov, gorilnika, kakor tudi ne gradnje dimnika in kasnejših visokih stroškov vzdrževanja. Pri ogrevanju s toplotno črpalko črpamo 3/4 potrebne energije s pomočjo naravnih virov in dosežemo izjemno nizke stroške ogrevanja in ohlajanja.

Rezultat iskanja slik za man thinking

Seveda pa je vpogled v cenik toplotne črpalke zelo pomemben – cene in stroški investicije se namreč pomembno razlikujejo od vrste toplotne črpalke. Najcenejša in najbolj preprosta za vgradnjo je toplotna črpalka zrak voda, sledi ji toplotna črpalka zemlja voda, največja investicija, a hkrati tudi najbolj učinkovita, pa je toplotna črpalka voda voda. Vaša izbira pa je omejena tudi s pogoji, ki jih določena vrsta črpalke potrebuje za vgradnjo in pravilno delovanje.

Kakorkoli, pred investicijo v toplotno črpalko vam vsekakor priporočamo, da za nasvet vprašate strokovnjake, saj je pomembno, da se črpalka postavi v prostor z ustrezno temperaturo, določi pravilna razdalja med bojlerjem in uparjalnikom, glede na število oseb v gospodinjstvu in posledično predvideno potrošnjo tople vode določi ustrezen volumen bojlerja ter moč toplotne črpalke.