cPanel nadzorna plošča

Po zakupu spletnega gostovanja prejmete dostopne podatke do cPanela

Če ste ravnokar zakupili spletno gostovanje, ste v svoj e-poštni nabiralnik dobili sporočilo z dostopnimi podatki do cPanela. Ta velja za najpogosteje uporabljeno nadzorno ploščo na svetu.

cPanel je torej nadzorna plošča, v kateri boste lahko urejali marsikaj, kar je povezanega z zakupljenim paketom gostovanja na spletu. Vseh funkcij tovrstne plošče zagotovo ne boste uporabljali. Na sploh pa je upravljanje z njo precej preprosto, čeprav se na prvi pogled ne zdi tako.

Osrednji del nadzorne plošče cPanel

cPanel je sestavljen iz več delov, med katerimi je tudi desni oziroma osrednji. Tudi ta je sestavljen iz več kategorij. Ena od pomembnejših je kategorija, preko katere boste lahko dodajali nove dodane domene, poddomene, parkirane domene in ustvarjali preusmeritve.

cPanel nadzorna plošča
cPanel nadzorna plošča spletnega gostovanja

Če boste imeli več domen, vam bo v tem delu plošče zagotovo prav prišla ikona Addon Domain. S klikom nanjo lahko na paket gostovanja dodate domeno. Ključna je tudi kategorija Softaculous Apps Installer. V njej lahko najdete ikone za posamezne CMS sisteme. Te lahko na paket gostovanja namestite samo z nekaj kliki. V tem delu se nahajajo tudi namestitveni paketi za bloge, forume, spletne trgovine, portale, ne nazadnje tudi za galerije. Ker je WordPress daleč najbolj priljubljen CMS na svetu, vam bo zagotovo prišla prav tudi ta ikona.

Kaj vključuje levi stolpec cPanela

V levem stolpcu nadzorne plošče cPanel so zapisani nekateri podatki. Med najpomembnejšimi so ime nosilne domene, CPU uporaba, poraba prostora na strežniku, število e-poštnih predalov, mesečni prenos podatkov, število dodanih domen, število SQL podatkovnih baz, število FTP računov.

Video: Kaj je cPanel? 3 najpomembnejše stvari za začetnike.

Ko boste pregledali stolpec na levi strani plošče, lahko hitro dobite občutek, kako je zapolnjen vaš paket spletnega gostovanja.

Ikoni Autoresponders in Restore Manager

Povprečnim uporabnikom pride v nadzorni plošči cPanel prav le nekaj funkcij. Ne smemo pozabiti izpostaviti še ikoni, na kateri boste kdaj pa kdaj zagotovo kliknili tudi sami. To sta Autoresponders in Restore Manager.

Prva vam omogoča ureditev avtomatskega odzivnika. Ta vam lahko pride še posebej prav, ko se boste na primer odpravili na dopust. Druga ikona pa vam bo v izjemno veliko pomoč, ko se vam bo kaj zalomilo. Nudi namreč varnostne kopije.