Laserski tiskalnik uporablja tonerje

Prednosti laserskih tiskalnikov

Laserski tiskalniki so z nami že zelo dolgo časa. Vedno bolj priljubljeni postajajo, zaradi svoje sposobnosti izredno hitrega tiskanja. Pri tem ne uporabljajo črnila, ampak barvni prah, ki se izredno hitro posuši. Na voljo imamo številne proizvajalce tiskalnikov, kot so Canon, HP, Brother, Epson, Xerox in druge. Vsak proizvajalec nudi izvrstne naprave, ki vsebujejo moderne tehnologije, kot so Wi-Fi, Bluetooth, samodejno posodabljanje programske opreme ipd. Sčasoma pa se bodo tonerji izpraznili, kar pomeni, da bomo morali kupiti nove barve. Na voljo so v številnih konfiguracijah, ki se jim bomo posvetili v tem članku.

Tonerji ne vsebujejo črnila

Pomembna lastnost vseh tonerjev za laserske tiskalnike je visoka učinkovitost delovanja. Ker ne vsebujejo črnila, lahko veliko hitreje ustvarijo slike in dokumente različnih velikosti. V njih se nahaja barvni prah, ki ga tiskalnik segreje do visoke temperature. Nato pa ga dobesedno zapeče na papir.

Tonerji za laserske tiskalnike
Originalni tonerji vključujejo garancijo in so tudi dražji od ostalih tonerjev

Tako ni potrebe, da bi se barva morala posušiti. Poslikan list lahko takoj primemo in ga zložimo v aktovko, nahrbtnik, A4 mapo ipd.

Moderni tonerji so narejeni s priročnostjo v mislih. Zamenjamo jih lahko v nekaj trenutkih in pri tem ne potrebujemo nobenega orodja.

Tiskanje v visoki kakovosti

Velik del laserskih tiskalnikov je namenjen podjetniški uporabi. To je tudi razlog, da pogosto vsebujejo samo črno-beli toner, ki je namenjen tiskanju dokumentov. Malenkost dražje izvedbe tiskalnikov pa so sposobne ustvariti barvne slike.

Inkjet proti laserju?

V vsakem primeru se lahko zanesemo na izredno visoko natančnost izdelave dokumentov, slik in listin. Črke, znake in barve so izredno natančno zapečene na papir. Obenem pa naprava izredno hitro potiska liste. Lahko bi rekli, da deluje skoraj instantno. Za to je zadolžena laserska tehnologija, ki izredno hitro poslika manjše in večje dimenzije papirja.

Različne vrste tonerjev

Vsi proizvajalci laserskih tiskalnikov izdelujejo tudi svoje tonerje. Te poznamo pod oznako OEM, kar je kratica za originalno računalniško opremo. Možno je kupiti OEM tonerje od podjetij, kot so Samsung, Brother, Epson, Kyocera, Lexmark in drugih.

OEM in združljivi tonerji

Proizvajalci inkjet in laserskih tiskalnikov vedno priporočajo nakup OEM opreme. OEM tonerji so dražji za nakup, vendar imajo vključeno garancijo proizvajalca tiskalnika. Napolnjeni so z visoko-kakovostnim barvnim prahom, ki je tudi primeren za profesionalno rabo.

Združljivi tonerji so narejeni s strani številnih podjetij, ki poslovno ne sodelujejo z velikimi proizvajalci tiskalnikov. Glavna razlika med združljivimi in OEM tonerji je nakupna cena. Združljiva zvrst je veliko cenejša in je popolnoma združljiva z našim tiskalnikom. Vsebuje barvni prah, ki ni enake kakovosti, vendar je kljub temu primeren za številne naloge tiskanja.

Ponovno napolnjeni in reciklirani tonerji

Reciklirani tonerji so narejeni iz zavrženih enot, ki so bile obnovljene. So odlična izbira za številne uporabnike, ki veliko tiskajo in želijo prihraniti denarna sredstva z nakupom pisarniške opreme. 

Ponovno napolnjeni tonerji pa so dejansko ponovno napolnjeni z barvnim-prahom. Predstavljajo najcenejšo možno izvedbo tonerjev, ki je primerna za uporabo v starejših tiskalnikih.