Še pomnite Siporex?

Še pomnite Siporex?

Bi verjeli, da je porobeton daleč najbolj pogosto uporabljen material za gradnjo in prenovo hiš pri nas? Verjetno je sedaj marsikdo le začudeno pogledal, a če trditev malo obrnemo na glavo in rečemo, da je siporeks daleč najbolj pogosto uporabljen material so stvari hipoma takoj bolj jasne in razumljive.

Le kdo ne pozna teh velikih in lahkih belih kock, s katerimi je gradnja tako poenostavljena? Tudi sama zgodovina siporexa je zelo zanimiva in sega v začetek dvajsetih let, ko ga je izumil sloviti švedski arhitekt Axel Eriksson. Ta se je trudil odkriti material, ki bi omogočal cenovno dostopno ter zdravju in okolju prijazno gradnjo.

Uspelo mu je z izumom t.i. porobetona, ki bi ga lahko imenovali tudi lahek beton. Sestavljen je iz surovin, ki so zlahka dostopne v naravi in ki jih je skorajda nemogoče izčrpati, zaradi česar je zelo ekološki. V njem je mogoče najti kremenčev pesek, apnenec in vodo, ki zagotavljajo trajnost prijetnega bivanja ter blagodejno vplivajo na naše počutje.

Siporex, ytong, siporeks ytong?!

Zmeda z imeni? Naj je ne bo! Ytong je ime, do katerega so prišli s kombinacijo imen švedskega mesta Yxhult, v katerem so konec dvajsetih pričeli z izdelovanjem materiala in švedske besede za beton – betong. Ko so to združili, je nastal Ytong in vse ostalo je zgodovina. Material je postal in ostaja zelo priljubljen.

Siporex pa je bila tudi tovarna slovenskih tleh, ki jo je konec 90-ih let kupil nemški Ytong AG ter z modernizacijo in posodobitvami poskrbel, da trgu ponuja še boljši material, iz katerega je tako preprosto zgraditi ali obnoviti svoj sanjski dom.

Skrivnost uspeha?

Razlogov, ki govorijo v prid siporexu je več. Kot prvo nudi izredno protipotresno zaščito, zahvaljujoč masivni varnosti, saj je nosilnost enakomerno porazdeljena v vseh smereh, ker pa je material lahek, ves objekt tehta nižje, kar povzroča manjšo horizontalno potresno silo. Tudi v primeru rušilnega potresa obdrži nosilnost dlje časa in omogoči umik na varno.

Dobro zaščiti še pred hrupom in požarom, saj so njegove surovine izključno mineralne in naravne ter negorljive. Dandanes Ytong predstavlja veliko več kot le kocko, s katero lahko gradimo tudi sami. Gre za celoten gradbeni sistem materialov, ki obsega široko paleto gradbenih elementov, dodatkov in storitev, s katerimi sta gradnja ali obnova hiše močno poenostavljeni in hitri.