Težave bolnikov s sladkorno boleznijo

Težave bolnikov s sladkorno boleznijo

Kar 80 do 90 odstotkov bolnikov, s sladkorno boleznijo ima poleg nje še cel bolezenski skupek, ki se mu reče presnovni sindrom. Poleg povišanega krvnega sladkorja ga sestavljajo še debelost, povišana raven krvnih maščob in povišan krvni tlak. »Epicenter« presnovnega sindroma je debelost z velikim obsegom trebuha. Trebušno maščevje poveča odpornost tkiv na inzulin, čezmerno sprošča v obtok proste maščobne kisline, spodbuja vnetja in vpliva na strjevanje krvi.

O presnovnem sindromu govorimo, če sta poleg zvečanega obsega trebuha prisotna vsaj še dva od naslednjih štirih dejavnikov:

  • povišana raven trigliceridov: nad 1,7 milimola na liter
  • znižana raven koristnega holesterola (HDL) pod 1 milimol pri ženskah in pod 1,3 milimola na liter pri moških
  • povišan krvni tlak: sistolični krvni tlak več kot 130 oziroma diastolični več kot 85 milimetrov živosrebrovega stolpca (mmHg)
  • povišana raven krvnega sladkorja: več kot 5,6 milimola na liter.

Diabetes ali sladkorna bolezen

Trebušno maščevje

Osrednja lastnost presnovnega sindroma je nabiranje maščobe v trebušni votlini. Ob večanju trebušnega maščevja se začne maščobno tkivo nalagati tudi v jetrih, ob črevesju in v trebušni slinavki, kar povzroča sladkorno bolezen ali diabetes. Dobro merilo za količino trebušnih maščob je obseg trebuha. Ta pri ženski ne sme doseči 80 in pri moškem ne 94 centimetrov.

Ob debelosti se maščobne celice pomnožujejo in povečujejo ter ne opravljajo svoje funkcije v polni meri. Celice maščobne kisline iz krvi pretvarjajo v maščobne zaloge. Ko celice postanejo prevelike, jih ne prevzamejo dovolj, zato maščobne kisline preplavijo telo. Med drugim škodujejo tudi celicam trebušne slinavke, ki so proizvajalke inzulina. V trebušnem maščevju se naselijo tudi vnetne celice in poviša se raven vnetnih snovi v krvi.

Za slabe učinke ni treba, da smo zares debeli, dovolj je, da imamo povečan trebuh, se priporoča, da vzamemo v roke krojaški meter in si, če ta pokaže previsoke vrednosti, ukrojimo postavo nazaj v varnejše okvirje.

Ogroženo je žilje

Iz presnovnih učinkov trebušnega maščevja tako izvirajo številne zdravstvene nevšečnosti – povišana raven sladkorja, povišan krvi tlak in povišana raven holesterola. Vsak od sestavnih delov presnovnega sindroma zase je dejavnik tveganja za aterosklerozo, opozarja strokovnjak. Poleg že omenjenih tveganj omenimo še povečano nagnjenost k strjevanju krvi, ki je prav tako povezana s presnovnim sindromom.

Če želimo tiho in hkrati zgovorno grožnjo srcu in ožilju odstraniti, moramo imeti pod nadzorom vse omenjeno. Prvi korak je zdrav slog življenja z zdravo prehrano in redno telesno vadbo, naslednji so zdravila.