Tudi čustva poniknejo

Zastala čustva

Čustvo je govorica telesa. Ko nas je na primer strah, zastane dih, poveča se utrip srca, raven adrenalina se dvigne … Ko doživljamo neki občutek, se funkcije in kemija telesa spremenijo. Poleg tega doda um tem občutkom določene misli.

Čustvo se torej ustvari takrat, ko naše telo in um komunicirata med seboj. Skratka, čustvo se porodi, ko telo in um povežeta občutek in misel. Rezultat tega je ekspresija ali izraz. Čustvo je izraz nas samih, zato imamo pravico, da ga občutimo in izrazimo. Pravico imamo, da izkusimo prav vsak svoj čustveni izraz, naj bo še tako negativen. Zato so čustva naravno in pomembno dejstvo, ki nam omogočajo zavedanje samega sebe. Občutki, povezani z mislimi, nam omogočajo pogled v naše notranje in zunanje resničnosti in potrebe. Čustva in misli sestavljajo temelj naše sposobnosti razumevanja vsega, kar se nam dogaja. Zato si dovolimo svobodno občutiti in izraziti vsa čustva in misli.

Rezultat iskanja slik za ljubezenska čustva

Mar to pomeni, da lahko človeka poškodujemo ali celo ubijemo, če smo besni na njega?

Mar to pomeni, da smo lahko zlobni do tistih ljudi, za katere menimo, da so neumni?

Se spomnite otroštva?

Vsekakor ne. Kajti negativna, destruktivna in nasilna dejanja so izraz zastalih, blokiranih, zanikanih čustev iz naše preteklosti. Lahko občutimo jezo, če pa ta občutek povežemo z mislijo, kot je: Zelo slabo je biti jezen, zato moram to jezo potlačiti, ali: Če sem jezen, delujem kot pravi dedec, bolje je, da jim pokažem, kako močan sem, potem smo v hudi kaši. Kajti ta čustva, ki so kot zlepljena med seboj, nam onemogočajo, da bi ob dogodkih ali aktivnostih, ki se nam dogajajo in v katerih vedno ravnamo enako boleče, ta čustva spremenili in jih podredili novim okoliščinam. Resnica je, da se bo vsako čustvo, ki ga občutimo, naravno razpršilo, če ga bomo izrazili v skladu z okoliščinami in konstruktivno. Vsaka misel, tudi negativna, bo dozorela po trezni presoji, ko bomo skladno in objektivno premislili o zadevi. Kadar je naš energijski sistem v sozvočju, lahko vedno izrazimo vsako svoje čustvo in misel ustvarjalno, avtentično in neboleče za vse vpletene.