Okulistični pregledi se priporočajo na vsaki dve leti

V katerem primeru se morate odločiti za okulistični pregled

Okulistični pregledi se izvajajo pod okriljem specialistov oftalmologov. Takšna vrsta pregleda nje potrebna, ko potrebujete meritev dioptrije ob pridruženih boleznih ali zdravilih, ki vplivajo na vid. Prav tako se je okulističnega pregleda potrebno udeležiti, ko potrebujete izdajo potrdila za podaljšanje vozniškega dovoljenja ali ko potrebujete diagnozo vseh vrst očesnih bolezni ali pregled vida ob nenadnem poslabšanju vidne ostrine. Pregled oči je prav tako potreben, ko potrebujete pregled očesnega ozadja pri razširjeni ali ozki zenici.

Na sploh pa so redni okulistični pregledi temeljnega pomena za spremljanje zdravja oči. Obisk pri oftalmologu vključuje pregled celotnega zdravja oči: meritev dioptrije za daljavo in bližino, pregled očesnega ozadja, prepoznavanje očesnih bolezni ter merjenje očesnega pritiska. Ponekod pregledi za oči zajemajo še tudi pregled barvne slepote, vidnega polja, količine solz in solznega filtra.

Pregled za oči se priporoča na vsaki dve leti

Okulistični pregledi se priporočajo na vsaki dve leti. Za uporabnike kontaktnih leč pa je takšna vrsta pregleda priporočljiva enkrat na leto. Če pa se slabši vid ali pa kakršne koli druge spremembe na očeh opazi že prej, je zagotovo najbolje, da se pregled oči opravi prej kot pa v roku dveh let.

 Okulistični pregledi
Okulistični pregledi običajno vključujejo uporabo Snellenove tabele za vidno ostrino ali pa logMAR bazni sistem Velorum

Na rednih pregledih za oči se lahko še pravočasno ugotovijo morebitne bolezenske spremembe na očeh, zato so okulistični pregledi še toliko bolj potrebni. Dobro je namreč, da se takšne spremembe odkrijejo dovolj zgodaj ter se jih nato tudi ustrezno zdravi.

Kaj vključuje osnovni okulistični pregled?

Osnovni pregled za oči praviloma vključuje zunanji pregled očesa, v katerega so zajeti posebni tudi testi za ostrino vida, funkcijo zenice, prožnost gibanja zunanjih mišic, meritev očesnega pritiska, vidno polje ter pregled notranjih struktur ter površin očesne votline preko razširjene zenice.

Video: Osnovni očesni pregled

Ostrina našega vida je odvisna od treh ključnih optičnih ter živčnih dejavnikov. Običajno pa se takšna vrsta meritve nanaša na jasnost. In kako se ostrina vida lahko določi oziroma izmeri? Okulistični pregledi običajno vključujejo uporabo Snellenove tabele za vidno ostrino ali pa logMAR bazni sistem Velorum. Standardna definicija normalne ostrine pomeni sposobnost reševanja prostorskega vzorca. Najpogostejši vzrok za nejasno sliko pri pregledu vida pa je ametropija ali refrakcijska napaka.