XBOX BREZ TRDEGA DISKA

XBOX BREZ TRDEGA DISKA

V praksi, med uporabniki xboxov, se na trde diske večinoma shranjujejo le rezultati in nastavitve igranih iger (pri playstationu to nalogo opravlja zgolj 8 MB pomnilniška kartica) ter z medmrežja ali zgoščenk presneta glasba formata mp3.

Nobena skrivnost ni, da ima Microsoft z xboxom večdesetmilijonsko dolarsko izgubo in zato v boju za kupce, predvsem s Sonyjem, skuša storiti vse, da bi poslovno krivuljo obrnil navzgor. Pred dnevi so konzoli znižali ceno še za 30 dolarjev, na 149 zelencev, za 169 dolarjev pa bo mogoče kupiti xbox z igroHalo. Proizvodni stroški xboxa brez trdega diska so se namreč zmanjšali za okrog 20 dolarjev.

Čeprav bo po Moranovih besedah pomnilnik flash novega xboxa veliko bolj zmogljiv kot trenutno uporabljani 8 MB, so pri Microsoftu odločeni še naprej združevati tehnologije in pomnilniške zmogljivosti. Tako naj bi v kratkem posodobitev in razširitev doživele spletne dveri xbox live, ki bodo med drugimi novostmi uporabnikom konzol omogočile tudi omejeno shranjevanje podatkov. Nova možnost shranjevanja in združevanja zmogljivosti pa se bo ponudila konec letošnjega leta, ko bo na trg prišel »razširitveni paket«, ki bo uporabnikom Microsoftovega programa windows xp media center omogočal priključitev konzole na njihov osebni računalnik.

Minuli teden je Microsoft predstavil nove standarde za izdelavo računalniških iger. Revolucionarna platforma xna bo omogočala lažji razvoj tako za osebne računalnike kot za igralne konzole prihodnjih rodov. Lažja bo tudi pretvorba iger iz ene igralne naprave (PC ali xbox) v drugo, s čimer se bodo skrajšali časi predstavitev novih iger, enaka platforma pa bo omogočala tudi hkratno medmrežno igranje uporabnikov konzol in pecejev.