Zakaj potrebujemo lektoriranje besedil

Zakaj potrebujemo lektoriranje besedil

Lektoriranje besedil je postopek, kjer lektor pregleda nek pisni izdelek in v njem poišče in odpravi morebitne napake. Napake se lahko v določenem besedilu pojavljajo zaradi našega neznanja ali pa zaradi naše površnoati. Zato pa lektor naše besedilo počasi prebere, ga popravi in s svojim podpisom na koncu jamči, da je besedilo lektorirano, pravopisno pravilo in v končni fazi primerno za tisk, oddajo v nadaljno obdelavo in pregled končni množici in strokovnjakom.

Kdo je oseba, ki izvaja lektoriranje?  Če potrebujemo pregled besedila na osnovni in ne preveč resni ravni, nam takšno delo lahko opravi že kak študent slovenskega jezika oz. slavist, če pa potrebujemo lektoriranje na resnično visokem nivoju, pa bo moral za podpis na koncu besedila garantirati lektor, ki ima dokončano fakulteto, smeri slovenskega jezika, torej oseba, ki je za takšno delo strokovno usposobljena, naučena in se dobro zaveda, kaj pomeni zastaviti svoje ime in garantirati v pravilnost določenega teksta.

In kdo uporablja lektoriranje in različna dela lektorjev? Potreb v tem svetu je kar precej saj je potrebnega kar precej pregledovanja besedil, kot so recimo diplomske naloge, magistrska dela in doktorati. Naslednji, ki potrebujejo lektoriranje so različni pravni subjekti, ki ustvarjajo različne marketinške materiale in morajo le-ti biti napisani vrhunsko in pa predvsem brez napak. In v končni fazi, potrebujejo stokovni pregled besedila vsi, ki se ukvarjajo z različnimi pisanji člankov, revij, knjig in druge literature, ki izhaja za širšo javnost.

Torej, ko boste končali fakulteto ali kak drug podiplomski študij se odločite za lektorja, ravno tako, ko boste ustvarili kakšno reklamo ali drugo besedilo, ki ga bodo prebirale množice, saj le tako boste izpadli resen in odličen študent ali v končni fazi resno ali odlično podjetje, ki se zaveda kaj počne, ceni svoje stranke in jim ponuja materiale, ki so strokovni in pa predvsem napisani brez slovničnih in drugih pravopisnih napak.