Avtomobilski končniki so sestavni del krmilne letve

Znaki, ki kažejo na potrebno zamenjavo avtomobilskih končnikov

Moderna vozila je izredno preprosto upravljati. Pri tem nam zelo pomaga tehnologija servo volana. Tega lahko poganja mehanična črpalka za hidravliko. Novejši modeli avtomobilov pa imajo elektro motorje, ki pomagajo pri obračanju volana. Osnovi mehanizem za obračanje koles pa se v vsakem primeru zanaša na zunanji in notranji avtomobilski končnik, ki je povezan s krmilno letvijo. Vse te komponente pa so pri vsaki vožnji pod dokaj velikim mehaničnim stresom. To pa je tudi razlog, da se lahko sčasoma okvarijo.

Vožnja čez globoke luknje in robnike lahko poškoduje sistem krmiljenja vozila

Amortizerji in blažilniki v našem vozilu skrbijo za vsrkavanje udarcev s cestišča. Je pa res, da je njihova kapaciteta blaženja omejena. Skoraj vsakemu vozniku se je že zgodilo, da je nehote prevozil večjo luknjo ali robnik pri dokaj visoki hitrosti. V tem primeru naše vozilo ne more uspešno absorbirati udarca s cestišča, saj je fizična sila prevelika. Možno pa je tudi, da se amortizerji in blažilniki ne morejo tako hitro odzvati na udarec.

Končniki za avtomobil pa so zelo izpostavljeni udarcem s cestišča. Tako je možno, da bodo pri močnejših udarcih nastale poškodbe na končnikih na sprednjih kolesih. Te pa lahko opazimo po sledečih simptomih:

  • Težje zavijanje vozila
  • Tresenje vozila pri zavijanju
  • Mehanični zvoki pri zavijanju

Nepravilna obraba gum nakazuje na poškodovan končnik

Velik pokazatelj nepravilno delujočega vzmetenja in avtomobilskih končnikov je obrabljenost gum. Pri vožnji morajo biti gume poravnane s kolesi. Kolesa pa morajo biti natančno nastavljena, če želimo, da lahko vozilo pravilno uporabljamo. Ko se končniki obrabijo, se poravnava koles popači.

Avtomobilski končnik za Toyoto

Avtomobilski končnik za Toyota Rav4

To pa spremeni geometrijo samega vozila. Tako se ena ali vse gume pričnejo hitreje obrabljati, saj naše vozilo ne vozi več naravnost. Zato se gume hitreje obrabljajo, saj drsijo po asfaltu ali drugi površini po kateri vozimo.

Neodziven volan lahko vodi do resnih težav pri vožnji

Vsako vozilo ima drugačno odzivnost svojega volana. Če pa se naš avtomobil, kombi, SUV ali poltovornjak prične nepričakovano obnašati drugače med vožnjo, je to lahko težava. S tem je mišljena nepričakovana sprememba odzivnosti volana.

Avtomobilski končniki so sestavni del krmilne letve. Tako so ključna komponenta pri zavijanju, saj se preko končnikov prenese sila na kolesa. V primeru poškodbe, pa se sila z volana slabše prenese na kolesa. Tako je možno, da bomo težje zavijali, če imamo poškodovan končnik.

Tresenje volana ali vozila med vožnjo je znak slabih končnikov ali vzmetenja

Izrabljeni končniki lahko povzročijo dokaj neprijetno vožnjo. Tako je možno, da se bo naš avtomobil pričel tresti. Manj opazno, vendar še vedno zelo moteče, pa je tresenje volana. Samo tresenje pa lahko spremlja mehaničen ter rožljajoč zvok. V tem primeru je nekaj resno narobe z vzmetenjem ali končniki za avtomobil. Priporočeno je, da čimprej odpeljemo svoje vozilo k mehaniku, da pregleda naš avtomobil.